Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Να αποτρέψουμε να γίνει το Πανεπιστήμιο στυγνός εργοδότης




Δύο πανό του Σωματείου εργαζομένων αναρτημένα έξω από το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. Δύο συνθήματα που αποκαλύπτουν:
1.     Την ολιγωρίατην αδράνεια και την σοβαρή αναδίπλωση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών απέναντι στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Ευγενίδειο».
2.     Το απεχθές αντεργατικό πρόσωπο των πολιτικών που εφαρμόζουν ή προτίθενται να εφαρμόσουν οι Πρυτανικές Αρχές για τους εργαζόμενους στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Πρόσφατα το Δ.Σ. του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποτελείται στην συντριπτική πλειοψηφία του από πανεπιστημιακούς δασκάλους, διαπίστωσε την αιτία της κακοδαιμονίας για το Ευγενίδειο.
Φταίνε οι μισθοί των εργαζομένων!!!
Γι΄ αυτό και βρήκε το «φάρμακο» για να γιατρέψει τις πληγές.
Μείωση κατά 15% της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Αφού όμως δεν γίνεται αποδεκτή αυτή η πρόταση από το Σωματείο και τους εργαζόμενους (απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους)
προχωρούν με την μέθοδο του «αποφασίζουμε» στη μονομερή λύση της εφαρμογής του «προγράμματος εκ περιτροπής απασχόλησης» και ως αρχή επιλέχτηκε η 4ήμερη απασχόληση.

Τα ιδιωτικά και ιδιοτελή συμφέροντα, τα ασύδοτα golden boys και οι αυλές που ως πιράνχας κατατρώγουν χρόνια τώρα το Ευγενίδειο μαζί και οι πρακτικές του τύπου να ρίχνονται φάρμακα στον υπόνομο κλπ δεν έχουν καμία ευθύνη στην εξέλιξη των προβλημάτων του Ε.Θ.   
Θα βγουν λάδι στο όνομα της κρίσης για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το «θεάρεστο» έργο τους ;

Όσο για τα πλάνα ελέγχου της κατάστασης και εξυγίανσης του Ευγενίδειου, που εξήγγειλαν οι Πρυτανικές Αρχές όταν ανέλαβαν, ή ήταν λόγια κενά περιεχομένου ή εγκλωβίστηκαν στο σύστημα των ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων που λυμαίνονται χρόνια τώρα το Ε.Θ.,  και τελικά ακυρώθηκαν.

Και γίνεται επίκληση του κινδύνου κλεισίματος του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου και χρησιμοποιείται ως απειλή και ωμός εκβιασμός απέναντι στους εργαζόμενους.

Σοβαρά μιλάτε ; Θα αφήσει το Πανεπιστήμιο Αθήνας το Ε.Θ. που είναι ιδιοκτησία του να κλείσει;

Τι είναι το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο  Η οποιαδήποτε Α.Ε. που ο ιδιοκτήτης της μετράει κέρδη και ζημιές και ανάλογα πράττει ;
Δεν είναι το Ε.Θ. ένα ενιαίο σύνολο – Πανεπιστημιακές Μονάδες + Α.Ε. – ιδιοκτησία του δημόσιου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ;

Η κυβερνητική πρακτική απέναντι στα γειτονικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Αρεταίειο και Αιγινήτειο), είναι να τα θέτει σε καθεστώς υπονόμευσης. Σε τι διαφέρει η πρακτική του Πανεπιστημίου Αθηνών ;

Οι Πρυτανικές Αρχές που ανέλαβαν πριν οκτώ μήνες την διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών όχι μόνο δεν τηρούν τις εξαγγελίες τους για «εξυγίανση» του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, αλλά πράττουν ακριβώς τα αντίθετα. Κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να διαψεύσουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι δημιούργησαν στους ανθρώπους που καθημερινά μοχθούν χρόνια τώρα κάτω από αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν όρθιο το Ε.Θ. για να ανταποκρίνεται στην αποστολή του ως αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι Πρυτανικές Αρχές μπορεί να εζήλωσαν τις κυβερνητικές πρακτικές, που κάθε μέτρο της έχει στο στόχαστρο κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα. Μπορεί να είναι επιλογή τους και να το θεωρούν δικαίωμα τους. Όμως έχουν να δώσουν λόγο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.


Εμείς από την πλευρά μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου και ενισχύουμε τον αγώνα τους για να μην περάσουν οι αντεργατικές πολιτικές.

Καλούμε ταυτόχρονα τα μαχόμενα τμήματα του φοιτητικού κινήματος, του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και των άλλων εργαζομένων σε συστράτευση και κοινή προσπάθεια για να μην περάσουν μέτρα και αντεργατικές πολιτικές στο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε τη φωτιά να καίει στο διπλανό δωμάτιο και να μην κάνουμε κάτι για να την σβήσουμε. Αν την αφήσουμε, θα κάψει και το δικό μας δωμάτιο.

ΟΛΟΙ οι πανεπιστημιακοί φορείς ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ να αποσυρθούν οι αντεργατικές επιλογές σε βάρος των εργαζομένων στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.
Τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας πράξουν ανάλογα.