«τα πολλά λόγια είναι φτώχια»
και
τα μεγάλα ψεύτικα
Στις 28-4-2011 κυκλοφόρησε, μέσω των ηλεκτρονικών ανακοινώσεων του Πανεπιστημίου, ένα έγγραφο με θέμα «Τήρηση του ωραρίου Δημοσίων Υπαλλήλων». Το έγγραφο υπογράφεται, με εντολή Πρύτανη, από το Γενικό Διευθυντή Διοικητικού και Δημοσίων Σχέσεων Δρ. κ. Π. Φωτόπουλο.
Πριν σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου θα θέλαμε να θέσουμε δύο ερωτήματα:
1. Εκφράζει, πραγματικά, το περιεχόμενο του εγγράφου τη νέα Πρυτανική Αρχή;
2. Έχει γίνει, άραγε, κατανοητό ότι ο εκπρόσωπος της Διοίκησης (εργοδοσία) είναι ταυτόχρονα εκπρόσωπος των εργαζομένων; Και μπορεί κάτι τέτοιο να είναι ανεκτό;
Αλλά ας δούμε, στη συνέχεια, μερικά σημεία από το επίμαχο έγγραφο:
― Στην 3η παράγραφο αναφέρεται «Παρατηρείται αδικαιολόγητη απουσία των υπαλλήλων ………. φαινόμενο που δημιουργεί δυσαρέσκεια στη Διοίκηση….».
Το πρόβλημα που δημιουργεί αυτό το αρνητικό φαινόμενο (στο βαθμό που παρατηρείται) είναι η δυσαρέσκεια στη Διοίκηση; Δεν έχει καμία επίπτωση στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου; Ή αυτό δεν ενδιαφέρει γιατί είναι δευτερεύον ζήτημα.
― Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται «…….και μειώνει την αποδοχή από την κοινωνία του έργου των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου και των Δημοσίων Υπαλλήλων».
Θα γενικεύσουμε και θα ενσωματώσουμε στο σκεπτικό μας την κυρίαρχη επιχειρηματολογία που εχθρεύεται ότι είναι δημόσιο και όσους εργάζονται σε αυτό με στόχο να συμπιεστούν και να περικοπούν δικαιώματα ;
― Στην τελευταία (4η) παράγραφο αναφέρεται «….Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών…και να ενημερώνουν τη Διοίκηση για αδικαιολόγητες απουσίες.»
Το Πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη μετατροπή των στελεχών των Υπηρεσιών (Διευθυντών, Τμηματαρχών) σε καταδότες ;
Ας σοβαρευτούμε λίγο. Υπάρχει η ουσία των προβλημάτων που χρονίζουν και ταλανίζουν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό που τις στελεχώνει.
- Η υπο-στελέχωση υπηρεσιών.
- Η μη ορθολογική κατανομή και δημιουργική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Το μη ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον με τα αποκρουστικά πρόσωπα του αυταρχισμού και του ετσιθελισμού να είναι παρόντα.
- Η αναξιοκρατία, η ευνοιοκρατία, οι διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι και οι πελατειακές πρακτικές, η αποσπασματική αντιμετώπιση προβλημάτων χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο, ως φαινόμενα, όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά πυκνώνουν.
Οι Πρυτανικές Αρχές και η ιεραρχία της διοίκησης αν θέλουν να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία τους ή για την αναπαραγωγή μικροεξουσιών, οφείλουν «να θέσουν το χέρι επί των τύπων των ήλων»
και να δουν τα πραγματικά προβλήματα.
Τα ουσιώδη, τα σημαντικά και όχι μόνο τα δευτερεύοντα
πρέπει να τεθούν σε δημόσια συζήτηση
και
να ξεκινήσει μια ειλικρινής, κοινή προσπάθεια -όλων- για την αντιμετώπισή τους.
Διαφορετικά θα επαληθευτεί η γνωστή παροιμία.