Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ο Γολγοθάς των συγγραμμάτων


Συνάδελφοι,
από το ακαδημαϊκό έτος 2010-11, η διαδικασία προμήθειας και επιλογής των διδακτικών συγγραμμάτων ανατέθηκε στην εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας, Τεχνολογίας Α.Ε» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται το πληροφοριακό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ.
Το Τμήμα Διδακτικών Συγγραμμάτων του Πανεπιστημίου δεν μετέχει στην διαδικασία, και  οι υπάλληλοι του πληροφοριακού συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα να απευθύνονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου αυτοτελώς
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα δηλ. στο χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2010-11 συνέβησαν τα εξής :
Οι φοιτητές υποχρεωτικά δήλωσαν :
  • στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου τα μαθήματα  που επιλέγουν του εξαμήνου με τα αντίστοιχα συγγράμματα και
  • στη βάση δεδομένων του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ  τα συγγράμματα.
Μιλάμε δηλαδή  για δύο διαφορετικά συστήματα που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Απολύτως φυσική συνέπεια αυτού είναι η σωρεία ασυμφωνιών που ακολούθησε κατά τη διαδικασία των δηλώσεων από τους φοιτητές.
Εκτός αυτού, το μηχανογραφικό πρόγραμμα του συστήματος  «ΕΥΔΟΞΟΣ» επέτρεπε  στο φοιτητή να δηλώσει συγγράμματα  για μαθήματα που είχε παραλάβει κατά τα προηγούμενα έτη, ή  για μαθήματα που δεν είχε δηλώσει στο Τμήμα κ.α. Επίσης το σύστημα βασίστηκε, όσον αφορά την καταγραφή των δεδομένων, στη φόρμα που κλήθηκαν  οι ίδιοι οι φοιτητές να συμπληρώσουν κατά την εγγραφή τους στο σύστημα.

Εξ αιτίας λοιπόν των  λαθών αυτών  δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα βασικά  στους φοιτητές αλλά και στους υπαλλήλους,  της υπηρεσίας μηχανογράφησης του Πανεπιστημίου,  των γραμματειών και των βιβλιοθηκών. Όλοι αυτοί υφίστανται τις συνέπειες των πολύ κακών – βεβιασμένων – λανθασμένων και χωρίς μελέτη χειρισμών του Υπουργείου και της εποπτευόμενης εταιρείας του.
Το τραγικό όμως είναι ότι αντί να αναλογισθούν τη στρεβλή δομή που «μελέτησαν» και να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, :  
  • παρεμβαίνει ο ΕΥΔΟΞΟΣ  αυτοτελώς «κατσαδιάζοντας» τους φοιτητές «ότι παρέλαβαν συγγράμματα που δεν δικαιούνται και πρέπει να αποκαταστήσουν την ανομία», άλλως εάν δεν τα επιστρέψουν, τιμωρούνται να μην μπορούν να παραλάβουν για το επόμενο εξάμηνο κανένα σύγγραμμα επειδή τους ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ  (!!!!)  το σύστημα.
  • Οι εκδότες αρνήθηκαν να παραλάβουν επιστρεφόμενα συγγράμματα, αλλά έως αυτό να το υιοθετήσουν όλοι, οι φοιτητές γύριζαν γύρω – γύρω στα μαγαζιά να δουν ποιος τα παίρνει πίσω και ποιος όχι.
  • Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας μηχανογράφησης του Πανεπιστημίου υποχρεώθηκαν να παραβάλουν τα στοιχεία των δύο συστημάτων και να τα διαμοιράσουν για περαιτέρω επεξεργασία στις αντίστοιχες γραμματείες
  • Οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών υποχρεώθηκαν να παραλάβουν τα επιστρεφόμενα συγγράμματα από τους φοιτητές τους με σκοπό να τα ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ στις βιβλιοθήκες των Τμημάτων. Έτσι,  έχει φτάσει κάποια  βιβλιοθήκη να παραλάβει 700 συγγράμματα (έως τώρα) και να πρέπει να μεριμνήσει για τη μεταφορά τους (πληρωμή μεταφορέα) και εξεύρεση διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου (και να τα αποθηκεύσει αλήθεια για ποιόν σκοπό??)
  • Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι τα συγγράμματα αυτά ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ έτσι και αλλιώς στους εκδότες, γεγονός βέβαια φυσικό αφού παρέδωσαν  ως όφειλαν το σύγγραμμα.
Το αστείο βέβαια είναι ότι η εταιρεία υποσχόταν στα «αναμενόμενα πλεονεκτήματα», «ελαχιστοποίηση του διαχειριστικού φόρτου στις Γραμματείες», «επιτάχυνση και απλούστευση για τους φοιτητές» κ.α.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :
  • Γιατί δεν αναγνωρίζεται  το Πανεπιστήμιο σαν Ενιαίος φορέας με την υφιστάμενη υπηρεσία του, η οποία θα  ήταν ο συνομιλητής συνολικά για το ζήτημα των συγγραμμάτων με το Υπουργείο ή τις εταιρείες του και αφήνονται μία- μία γραμματεία να είναι έρμαιο των υποδείξεων ιδιωτών οι οποίοι δεν έχουν καμία γνώση των θεμάτων ;
  • Γιατί δεν προβλέφτηκε η ανάγκη της παράλληλης λειτουργίας των δύο προγραμμάτων ώστε να αποφευχθούν τα λάθη;
  • Γιατί δόθηκε στην εφαρμογή το ελλιπές (αν όχι λανθασμένο)  μηχανογραφικό πρόγραμμα της εταιρείας ΕΥΔΟΞΟΣ ;
  • Γιατί τις συνέπειες αυτού του λάθους πρέπει να υποστούν τα Τμήματα και οι φοιτητές του;
  • Εκείνοι που δημιούργησαν αυτό το κομφούζιο,  ΕΥΔΟΞΟΣ  και το Υπουργείο που τον πληρώνει, ποια συνέπεια θα υποστούν ; 
  • Τελικά που αποβλέπει όλη αυτή η συγκέντρωση των συγγραμμάτων, τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν πουθενά, στα Τμήματα αντί να παραμείνουν τουλάχιστον στα χέρια των φοιτητών;  

Έχω τη γνώμη ότι γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων αλλαγών στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στην ίδια τη φυσιογνωμία των Τμημάτων και των δικαιωμάτων των φοιτητών. Δεν είναι χωριστό ζήτημα επειδή αφορά τη φοίτηση.
 Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, επειδή είμαστε εκείνοι που καλούμαστε να υλοποιήσουμε πρώτοι από όλους και όπως - όπως αυτές τις κακοσχεδιασμένες αλλαγές στις δομές λειτουργίας, έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε την αντίστασή μας, να υπερασπιστούμε την ίδια τη δουλειά μας, το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, να αφυπνίσουμε τους φοιτητές μας και να αξιώσουμε από τις διοικήσεις των Τμημάτων και του Πανεπιστημίου να μην δεχτούν καμία εκχώρηση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου σε ιδιώτες.
Οι φοιτητές στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να συνδέονται μόνο με το Τμήμα τους και το Πανεπιστήμιο  και είναι υπόλογοι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε αυτό. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποια θα είναι η στάση όταν θα «ενημερώνονται» τα Πανεπιστήμια,  ότι «οι φοιτητές έχουν υπερβεί τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος»  και είναι υπόλογοι για τη διάπραξη «ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΟΣ»,   προκειμένου να τους επιβάλλει (το Παν/μιο)  ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ.
Οψόμεθα …..

Γόντικα Αναστασία